apra - renovatie van een rijwoning

architectuur & interieur :: uitvoering


Achteraan de rijwoning werden doorheen de jaren een aantal koterijen in elkaar geschakeld tussen twee hoge scheidingsmuren. Deze bestaande achterbouw heeft een interessante volumetrie maar is nog ongeïsoleerd en vertoont vochtproblemen.


Na afbraak wordt de vrijgemaakte ruimte herdacht. De knik van het perceel biedt de kans voor twee gedraaide volumes boven elkaar die eenvoudig geconstrueerd worden via een onafhankelijk staalskelet.


In een grote dubbelhoge leefruimte met keuken en bergruimtes wordt de ruimte open getrokken en krijgt de voorbouw een relatie met de tuin.


Ter hoogte van de verdieping hangt een knusse mezzanine voor muziek en ontspanning in een open verbinding met de omliggende leefruimtes.


De grens tussen binnen en buiten vervaagt door de grote raampartijen, het materiaalgebruik, de visuele lijnen, de doorlopende niveaus en het begroenen van de scheidingsmuren.